BUTELKA NA MLEKO – CERiP Mniszki

BUTELKA NA MLEKO

Rodzaj naczynia szklanego o kształcie walca zamkniętego u dołu i stożkowato zwężającego się u góry naczynia w szyjkę o znacznie mniejszej średnicy niż średnica walca. Butelka na mleko i przetwory mleczne posiada charakterystycznie szerokie szyjki.

Standardowa pojemność butelki do mleka to 1 litr lub 0,5 litra.

Za  czasów PRL-u mleko dowożone było w skrzynkach pełnych brzękających butelek już od wczesnego świtu. Roznosiciele zaczynali pracę od 4 rano, dzięki czemu, gdy budziło się osiedle, panie domu miały pod drzwiami świeże mleko na śniadanie. 

W okresie tym mleko było jednym z ważniejszych produktów spożywczych. Było go pod dostatkiem i teoretycznie powinno w jakimś stopniu bilansować niedobory białka, wynikające z braku mięsa w sklepach… Uważane było przez komunistyczne władze za zdrowy, lokalny produkt, dzięki któremu polskie dzieci rosły jak na drożdżach, a robotnicy mieli siłę do pracy.

W latach 70 i 80-tych XX w było mocno propagowane – dzieci na śniadanie przed szkołą jadły w domu kluski lane na mleku, w szkole podczas dożywiania do kanapki na drugie śniadanie również otrzymywały szklankę mleka.

Popularny w PRL-u zawód roznosiciela mleka już nie istnieje, a mleko w szklanych butelkach jest już rzadkością – zastąpiły je pierwotnie plastikowe woreczki a następnie kartony.

Butelkowane mleko kapslowane było najczęściej „sreberkiem” (mleko chude) lub „złotkiem” (mleko tłuste) czyli aluminiowym srebrnym lub złotym kapslem.

FACEBOOK
YOUTUBE