Cele Kiermaszu:
– prezentacja dawnego rzemiosła i rękodzieła, tradycji kulinarnych, zwyczajów i wydarzeń związanych z kulturą ludową regionu;
– podtrzymywanie i rozwój istniejących tradycji rękodzieła, dawnego rzemiosła, działalności stowarzyszeń i organizacji związanych z życiem wsi;
– umożliwienie rękodzielnikom, producentom wyrobów i potraw związanych z dziedzictwem regionu sprzedaży ich wyrobów.
Termin i miejsce organizacji:
19 – 20 września 2020 (sobota, niedziela) w godz. 11.00 – 18.00.
Miejsce organizacji Kiermaszu:
Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach; Mniszki 2/1; 64-421 Kamionna.
Rozstawianie stoisk:
od godz. 7.00 do godz. 10.00.
Regulamin:
Do udziału zapraszamy:
- rękodzielników, twórców ludowych, stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich, fundacje, firmy, producentów, rolników sprzedających swe wyroby (owoce, żywność ekologiczna) oraz wszystkich wystawców, którzy zajmują się prezentacją dawnego rzemiosła i rękodzieła, tradycji kulinarnych, zwyczajów i wydarzeń związanych z kulturą ludową regionu;
Na kiermaszu nie mogą być sprzedawane:
- wyroby przemysłowe, plastikowe zabawki, przedmioty masowej produkcji dostępne w sklepach, a także produkty gastronomiczne typu „Fast food”.
- Zgodnie z art.3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia a także z art.14,17 i 18 Rozporządzenia /WE/ Nr 178/2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego oraz art.1 Rozporządzenia /WE/ Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – tylko żywność bezpieczna dla zdrowia i życia człowieka może znajdować się w obrocie, a odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponoszą przedsiębiorcy produkujący lub sprzedawcy wprowadzający żywność do obrotu.
- Wystawca oferujący produkty żywnościowe zobowiązany jest do przestrzegania przepisów sanitarno-higienicznych, które obejmują:
a) utrzymanie właściwej higieny personelu i stoiska poprzez wyposażenie punktów sprzedaży artykułów spożywczych w przenośne urządzenia do spryskiwania rąk, worki na śmieci i inne wymagane urządzenia;
b) osoby mające bezpośredni kontakt z żywnością powinny posiadać ważne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych;
c) wyposażenia stanowisk sprzedaży powinno być wykonane z w sposób umożliwiający dezynfekcję miejsc, które narażone są na kontakt z klientami;
d) środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać ryzyka zanieczyszczenia;
e) należy zapewnić odpowiednie warunki dla utrzymania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności łatwo psującej się;
f) odpady zarówno stałe, jak i płynne powinny być składowane w przygotowanych w tym celu zamkniętych pojemnikach.
Warunki uczestnictwa w kiermaszu:
- Ze względu na zaistniałą sytuację epidemiologiczną ilość miejsc wystawienniczych jest ograniczona.
- Decyduje kolejność zgłoszeń lub potwierdzonych przez wystawcę zaproszeń skierowanych przez Organizatora. Organizator ma prawo dokonać wyboru wystawców pod kątem spełniania kryteriów zawartych w punkcie 1 i 2 niniejszego Regulaminu i skierować zaproszenia tylko do wybranych wystawców/odmówić udziału wystawcom niespełniającym kryteriów.
- Uczestnicy kiermaszu przyjeżdżają na koszt własny i z własnym stanowiskiem (namiot, stoły, itp.).
- Organizator zapewnia miejsce do ustawienia stoiska, podłączenie do prądu i wskazuje wytyczone miejsce w odpowiedniej ze względu na przepisy odległości.
- Organizator nie zapewnia noclegów.
- Termin dostarczenia podpisanej Karty Zgłoszenia, oświadczenia o ochronie danych osobowych i podpisanego Regulaminu do 15 września 2020 /albo do wyczerpania miejsc/.
- Regulamin i Karta Zgłoszenia dostępne są na stronie www.mniszki.pl w zakładce AKTUALNOŚCI.
- Wypełnione dokumenty należy zeskanować i przesłać e-mailem na adres: cerip@mniszki.pl lub dostarczyć osobiście (lub pocztą) do Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach, 64-421 Kamionna, Mniszki 2/1. Dopuszcza się możliwość złożenia powyższych dokumentów w dniu Kiermaszu, w momencie zgłoszenia się wystawcy – przy wjeździe na teren CERiP.
- Wystawcy dokonują opłaty za stoisko w/g Karty Zgłoszenia przelewem na konto z dopiskiem: WIELKIE SMAŻENIE POWIDEŁ, opłata stoiska i zobowiązani są do okazania potwierdzenia wpłaty podczas kiermaszu pracownikom CERiP. Wpłaty można dokonać też gotówką podczas Kiermaszu u upoważnionego pracownika CERiP.
- Rozstawianie stoisk od godz. 7.00 do godz. 10.00. Zamykanie stoisk od 18.00.
- Wystawca zobowiązuje się do przyjęcia warunków zawartych w Regulaminie z chwilą złożenia Karty zgłoszenia wystawcy.
- Informacji telefonicznych udziela p. Żaneta Poszwald tel. 517 550 378
- Każdy wystawca zobowiązany jest do posiadania na swoim stoisku środków dezynfekujących dostępnych dla klientów, być wyposażony w maseczkę i rękawiczki. W miarę możliwości oddzielenie produktów szybą, pleksą lub folią.
- Uczestnictwo w wydarzeniu jest jednoznaczne z akceptacją zapisów regulaminu Kiermaszu organizowanego przez CERiP w czasie trwania epidemii COVID-19.
Odwołanie uczestnictwa:
W sytuacji zaistnienia okoliczności uniemożliwiających udział należy powiadomić Organizatora do dnia 15 IX 2020 r.